Prikbord
Lector Salutem III
Hoe jammerlijk heb ik mijn eigen website Aëroscript verwaarloosd. Drie jaar na-een geen éne toevoeging! Om te knarsetanden; maar … stil gezeten heb ik niet. Het is dat ik tegenwoordig heel wat energie steek in FAS, Flanders Aviation Society. In het bestuur ben ik de man die de website vernieuwde en het info-magazine up-to-date bracht en ook voor een nieuw logo zorgde. En bij de viering van 100 jaar Vliegveld Wevelgem coördineerde en schreef ik het jubelboek en was ik één van de stuwende krachten die de feestelijkheden van het feestweekend realiseerde. Ook stak ik mijn brede schouders onder de allereerste luchtvaartbeurs alhier georganiseerd: Skywonder. Een bijzondere belevenis was het tot stand zien komen van de documentaire die onder regie van Bert Bouljon over dit alles werd gemaakt. Nadien vroeg de uitgever van het jubelboek mij om te werken aan een koffietafelwerk over luchtvaart hetgeen doorkruist werd met de taak om het boek te realiseren van de vlucht rond de wereld in de Breitling DC-3 met foto’s van K. Tokunaga. Af en toe zie je weer artikels van mij in Piloot & Vliegtuig verschijnen en ook al eens weer op hangarflying.eu. Als ik er de tijd voor vind. Tenslotte vond ik de tijd om (mee) te vliegen in pareltjes van vliegtuigen: de Piper M600, de P-51 Mustang, de T-6 Harvard, de L-39 Albatros, de FK14 Le Mans, de Blackshape Prime (en dat of all places van op het vliegveld waar ik leerde vliegen) … Als dat geen mooi lijstje is. De teller van het aantal gevlogen vliegtuigen staat nu op 122. Het reizen raakte bij dit alles op de achtergrond maar ik herinner mij MAKS 2017 te Moscou als een zeer bijzondere belevenis alsook de vlucht in de Beech 18S van John Wayne airport (LA/USA) naar Catalina Island. Maar ik herinner me evenzeer de vele fijne vliegtochten onder vrienden naar Frankrijk (Beaune, e.a.) en Engeland (Pent Farm, e.a.) Het is beloofd, ik ga de in te halen drie jaar op deze website her-construeren opdat iedere bezoeker in een zekere zin mee kan genieten van het rijke vliegersleven dat ik mag beleven. (gb 21/8/2018)

Met de Beech 18S op Catalina Island (17.11.2017)
Lector Salutem II
Hallo Lezer,
Het gaat goed met me, zeer goed, dank U, en ik hoop voor jullie ook. Je hoort zoveel over (sterf)gevallen van jongere mensen, echt nare dingen. De kalender staat op 1 mei en het is een mistroostige dag; we snakken naar de zon. Maar de mooie dingen komen er aan voor mij: straks naar Geneve/EBACE, naar Reykjavik/IJsland, naar Moscow/MAKS, naar Los Angeles/USA en daarna nog één grote, allerlaatste verrassing.
Ik ben heel druk bezig geweest het voorbije anderhalf jaar maar nam ook de tijd om de novelle “De Rode Jurk” te herlezen. Ik ben intussen drie jaar ouder en de grote verrassing heeft hiermee te maken.
Het boek “100 Jaar vliegen in Kortrijk/Wevelgem” is bijzonder goed verkocht. We zijn compleet uit de kosten. Maar ook: … goed dat Stad Kortrijk geldschieter was voor dit project. Waarvoor herhaalde dank. Ik geef het graag toe: ik heb een goed gevoel bij dit boek. Nu nog het programma/souvenir-boekje vol pennen en redigeren …
Ook Skywonder is achter de rug. Volgend jaar opnieuw. Ik zou moeten aanblijven bij de stuurgroep. Alleen, … ik vrees dat Skywonder zichzelf niet meer overtreffen kan. Met deze allereerste editie lijkt mij meteen het maximaal bereikbare, eruit te zijn gehaald. Zoiets als “Ten”, het debuut van Pearl Jam dat nooit meer overtroffen werd.
Ik heb het toch wel heel druk met het eeuwfeest van Vliegveld Wevelgem. Het wordt een gigantisch groot feest. En ik vlieg nog ’s mee in dat WE in de Mustang, ons aller Scat VII, dat is dan voor de derde keer.
Ik hou het er hier bij. Ik beloof dat ik weer regelmatig zal posten op deze website maar ook, het is en blijft druk aan het schrijversfront. Ik schrijf immers weer voor Hangar Flying en voor Piloot & Vliegtuig. Ik redigeer nu ook het magazine van Flanders Aviation Society. You see: Never a dull moment.
LECTORI SALUTEM
Het spijt mij verschrikkelijk maar ik heb al te lang mijn lezers op aeroscript.be op hun honger gelaten maar dat komt omdat ik erg druk in de weer ben met :
⊕ het ‘Jubelboek 100 Jaar Airport Kortrijk’ in opdracht van airport community EBKT (bestellen kan met een mail aan raf@ghekiere.be). Het boek is een uitgave van Stichting Kunstboek, Oostkamp – what’s in a name …
⊕ het ‘FAS-INFO magazine’ met een volledige make-over en geheel in kleur (lidmaatschap+magazine via mail aan fas-info@hotmail.com
⊕ ambassadeur voor Skywonder, een gebeuren bij Xpo Kortrijk, maart 2017 (www.skywonder.aero)
Bij deze zonnige dagen, rest mij niets meer dan iedereen een aangenaam en deugddoende vakantie toe te wensen! Zelf heb ik geen dagen verlof meer, alle dagen zijn nu immers vakantie. Ja, een gevorderde leeftijd brengt dit onvermijdelijk met zich mee.
De mooiste foto (11)
Geregeld zien we foto’s opduiken waarbij we meteen de link leggen. Zo-ook met de foto die Jef Pets gisteren(5 maart) op Antwerpen nam en op zijn website plaatste: lunak.be Op de foto zie je twee vliegtuigen van vroeger en nu. Ze hebben één raakpunt gemeen: ze vliegen/vlogen beide naar Berlijn (dixit Lieven Lavaert, Captain/Instructor bij Jetairfly).
Nu is vliegen met Jetairfly van hieruit naar Berlijn voor iedereen betaalbaar, zowat 50 euro H/T en comfortabel. Met de P-51 “Mustang Scatt VII” is ook een hop in de lucht immens aan te bevelen maar aandacht ! : “dit ontvet de geldbeugel” … maar wat ’n waar genoegen krijg je voor je geld ! Vliegen in de Mustang is een fabuleus gebeuren, waarvan akte. Een trip naar Berlijn ondernemen is evenzeer een aanrader.
Beide toestellen samen op een foto vereeuwigd: vroeger en nu, daarvoor moet je als fotograaf op de gepaste plek aanwezig zijn, daar was Jef inderdaad. Mooi!
Noot: De P-51 Mustang op de foto werd gevlogen door Robin Olds, USAF. Op 7 mei komt dochter Christina naar Wevelgem voor een babbel over haar held (18u). Info: P-51@disc.be
GOLDEN YEARS
Nog één vakje in de agenda van 2015 en we mogen een nieuwe kalender ophangen voor alweer één nieuw jaar. Blij dat ik deze van Pilatus opnieuw toegezonden kreeg, dit keer een wel hele mooie.
Voor mij was 2015 een GOLDEN YEAR. Ik hoop dat zo’n jaar als 2015 zich in de toekomst telkens weer mag herhalen maar dat is dan wishful thinking. Reizen zit er echter niet meer in maar toch was ik het afgelopen jaar geregeld met het vliegtuig te vinden in de buurlanden Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Nederland, Engeland en bracht ik twee héérlijke weken door, kris-kras vliegend in IJsland. Daarbij hebben in 2015 een hele moot superieure vliegtuigen mijn pad gekruist. Ik som er vijf op en doe daarmee onrecht aan de andere waarin ik het voorbije jaar vloog: P-51 (jammer dat Mustang-Ace uit WO2, Alden Rigby, dit niet meer kon meemaken), Questair Kodiak (groots, werkelijk groots), Piper Tri Pacer (een jongetje van vijf maakt 55 jaar later een droom waar), Panthera (tof om eens op de Nationale Televisie te verschijnen …), Black Wing (de overtreffende trap van vliegen).
2015 was het jaar dat mijn oudste kleindochter al na vier maanden in het eerste leerjaar, trots begint te lezen en te schrijven. Het was ook het jaar waarin ik zestig jaar werd en met pensioen werd gestuurd. Nog veel meer tijd dus voor vliegtrips en pennevruchten. 2015 was ook het jaar dat mijn lieve eega een nog zorgzamere dame werd en ik mij ferm omringd wist/weet door vele vrienden en gezinsleden.
De luchtvaart dreigt mij alvast volgend jaar helemaal op te slikken. Er is het schrijven aan het jubileeboek voor 100 Jaar Vliegveld Wevelgem (1917-2017) en er is werk aan de winkel met de allereerste super-gigantisch-belangrijke Luchtvaartbeurs in Vlaanderen in maart 2017, een organisatie van Xpo Kortrijk: “Skywonder” geheten.
Terwijl de meeuwen schreeuwen in de lucht, een heli overdendert en daarbij de gasleiding controleert en nieuwjaarswensen gestaag in de drukke mailbox glippen, spelen buiten onze twee mooiste aanwinsten van 2015, de whippets Rifi en Radja. Ze hebben hier voorwaar een mooi hondenleven en hun hondenfratsen houden het hart jong. Een mooi leven in 2016 is ook wat ik U allen wens, en aan mezelf en mijn geliefden, hetzelfde, en meer nog van dat als in 2015, mag evenzeer.
DE MOOISTE FOTO (10)
Omdat het moest van de leraar Duits, leerde ik ooit een gedicht van R.M Rilke rats van buiten. Nu veertig jaar later kan ik het nog steeds declameren, zo voor de vuist weg: “Herbsttag”.
Herr: es ist Zeit. Der Sommer war groß.
Leg deinen Schatten auf die Sonnenuhren,
und auf den Fluren laß die Winde los.
En inderdaad. Wat ‘n mooie zomer begroette mijn eerste weken, maanden zonder werkgever, BD-gesteld (buiten dienst, beter dan kalt gestellt) en met een uitkering van de pensioendienst PDOS.
En zie. Geteld tot aan het einde van deze mooie zomer van 2015, vloog ik mee in veertien diverse vliegtuigen (o.a. Kodiak 100, Mustang P-51, Jetstream 31, Panthera …) wat goed was voor 42u50’ vliegen.
Nu zie ik in de tuin dat de bomen bruine bladeren krijgen en nog hebben we mooie dagen en avonden. In deze indian summer kunnen volop treffende foto’s worden genomen zoals deze van de Piper Seneca met een herfstige achtergrond. Hoe mooi het is om daar overheen te mogen zeilen.
CARAN D’ACHE & SOLAR IMPULSE
Het Zwitserse Caran d’Ache is gekend om zijn mooie en sterke kleurpotloden. Het bedrijf uit Genève is ook sterk aanwezig met bal- en andere pennen en ontwikkelde recent een bijzondere balpen in de reeks Alchemix, geheten SOLAR IMPULSE. “A unique special edition for all those who are inspired by this human and technological challenge”. Het special item, dat wordt opgeborgen in een gepast en kunstige box, is een lust voor het oog en een plezier in de hand. Als herinnering aan de wereldomvattende vlucht op zonne-energie van de SOLAR IMPULSE is het eveneens heel aantrekkelijk. info@penenco.be
De Rode Jurk op reis (5)
Opnieuw is een (onbekende) lezer -naar ik hoop- aan het genieten van mijn boek “De Rode Jurk”, hier deel 2 in Hotel Marbella op Corfu …
LAATSTE VLUCHT VOOR EEN ACE
20 augustus 2015. De postbode brengt vandaag één brief. Uit Amerika. Van het bureau van de gouverneur van Utah. De deftige brief brengt de melding van het overlijden van Majoor Alden Rigby, WOII-ace en in die donkere oorlogsjaren gevechtsvlieger boven ons land.
Het was een koude nacht in februari 2005 waarbij ik de slaap niet kon vinden, het bed weer verliet, mijn laptop open klapte en in één ruk het verhaal schreef dat de maand erop verscheen in Piloot & Vliegtuig. Het verhaal bracht de gebeurtenissen tot leven die plaats vonden boven het Limburgse As, in de ochtend van Nieuwjaarsdag 1945, bij de aanvang van Nazi-Duitslands laatste offensief in de Tweede Wereldoorlog, ‘de Slag om de Ardennen’.
Eén van de tenoren in dat luchtgevecht die erg van zich afbeet was Lt. Alden Rigby, 22 jaar. Hij leverde eerder boven Arnhem luchtdekking voor Operatie Market Garden en vloog naderhand nog in Korea. Hij veroverde tot zijn groot genoegen, jaren na de oorlog, de titel van Ace ! Hij verliet de luchtmacht in de graad van majoor om nog ’n kwarteeuw lang te gaan werken bij de FAA, de Amerikaanse luchtvaartoverheid.
Ik leerde Rigby kennen via, via en ontmoette hem voor het eerst toen hij in de jaren negentig in Bastogne was, op reis doorheen Europa met zijn echtgenote Eleen en één van zijn vier kinderen, een professor Geschiedenis. Wij bleven contact houden en éénmaal, in 2005, was ik, in de VS, zijn gast voor enkele dagen waarbij we op een middag een vliegtuig deelden vanaf Skypark, Bountiful (BTF), Utah, Mormonenland, jawel!
Jaren na-één wisselden wij verder berichten uit, maar opeens leek het contact geheel verbroken. Ik wist al van zijn hartchirurgie, vreesde het ergste, schreef een mail naar de gouverneur van Utah die vervolgens liet weten dat Alden Rigby op 3 mei 2015 was gestorven op de leeftijd van 92 jaar. He served both his country and the state of Utah with honor and valor.
In mijn laatste bericht dat ik deze zomer de dan al overleden Alden Rigby stuurde, liet ik de Amerikaan weten, het nodige te doen om mee te gaan vliegen aan boord van zo’n WO2-jachtvliegtuig als die van hem indertijd. Ik weet nu dat dit bericht hem nooit zal bereiken. Maar als ik in die WO2-fighter mij vast zal riemen, zullen mijn gedachten bij deze beminnelijke man zijn, streng gelovig, ongelofelijk moedig en dapper, een Ace.
Als het even kan, dan graag een victory-roll ter herdenking van deze man die meer dan ’n halve eeuw geleden hierheen kwam om ons de vrijheid terug te bezorgen. Een gepast eerbetoon voor een ferm heerschap. Salut Mr. Rigby, alle respect.
Piloot en Vliegtuig, Maart 2005, blz. 34-36
http://www.hangarflying.eu/nl/content/een-amerikaan-boven-belgië-1-januari-1945
DE TOPPERS VAN LE BOURGET 2015
DE VERGELIJKING GAAT (NIET) OP
Le Bourget-PAS’15, sloot zondagavond de deuren; tijd voor een vergelijk achteraf, middels een top drie van persoonlijke aard. Eén. De helikopers doen het goed en dat was ook bij Airbus te zien, huidig eigenaar van wat ooit Eurocopter was. Veel aandacht werd besteed aan de H160 die net op tijd voor de beurs, op 13 juni, voor het eerst vloog. Deze heli die al werd aangekondigd in 2011 ter vervanging van de modellen Dauphin (AS365 en EC155) moet in 2018 de markt op als een medium utility helikopter. Het wordt de eerste helikopter waarvan het onderstel met remmen, niet hydraulisch maar elektrisch zal worden aangestuurd. Tegenspeler voor de Airbus-H is Bell-Textron uit de US die de 407GX en de 429WLG hadden opgesteld. Of Bell ooit weer de wereldleider wordt op het vlak van de verkoop van helikopters valt erg te betwijfelen. Twéé. Voor hele kleine privé-vliegtuigen is er op Le Bourget al lang geen plaats meer. Toch duiken ze nog op. Uit Italië kwam de Dardo van CFM-air. Het bedrijf uit Turijn had het lumineuze idee om een twee-zitter te bouwen, side by side, die de lijnen vertoont van de tandem-2-zits Blackshape. De Dardo is zo mooi ontworpen dat ook ik hunkert om de kist ‘s te kunnen vliegen … Het Franse Elixir Aircraft uit de buurt van La Rochelle, toonde de plannen voor een bijzonder aantrekkelijke tweezitter en ze hebben hiervoor alle wind in de zeilen. Niemand minder dan de bekende Franse reporter Bernard Chabbert kwam de voorstelling luister bijzetten en dat deden ook de piloten van de Patrouille de France. Van een introductie gesproken! Drié. Het eeuwige gevecht tussen Airbus en Boeing gaat verder. De A-350 Wide Body en de B-787 Dreamliner, zijn op zich in vlucht mooier om aan te zien dan wat de fighters heden tonen. Ze wentelen en wringen en draaien en kippen en sleuren zich door de lucht aan schrikwekkend lage snelheden. Op z’n Frans: incroyable mais vrai. En wat schilderen ze die kisten vandaag toch mooi: de A-350 in een carbon-outlook want de helft van de gigantische verkeersvliegtuig is van plastiek; de Dreamliner in de mooie kleuren van Qatar en Vietnam Airlines. Het wordt tijd dat mijn reisbestemming weer ‘s die kant uitgaat, al was het alleen maar om mijn aantal gevlogen vliegtuigen (op naar de 125 … )aan te dikken met niet minder dan zes topmodellen van deze Le Bourget-PAS’15 …
De mooiste foto (7)
Keith Wilson. Blij dat ik de aangename, bekwame topfotograaf al ken van toen hij de PR verzorgde voor de firma GROB en er in diezelfde jaren negentig al een fabuleuze tentoonstelling liep van hem in het RAF Museum Hendon in London.
Ik ben de man recent misgelopen op de Aero Expo Sywell, UK. De foto die hij op 30 mei 2015 aldaar nam van de eigenaar in zijn FOX-zweefvliegtuig, is perfect. Een beetje overdaad aan sponsorkleuren maar geen mens die daar om maalt. Ze zijn bovenop de vleugels alsnog doorsneden door de luchtremmen.
Keith is een meester in het aanwenden van het (Engels) landschap. Hier zijn het een mooie gele strook koolzaadveld en een langgerekt, boonvormig meertje die het doen. En dan die brede smile op het gezicht van zweefvlieger Guy Westgate; subliem gecapteerd.
PS. Recent stonden er in één en dezelfde maand, foto’s van Keith in niet minder dan tien luchtvaartmagazines wereldwijd. Super !
De Rode Jurk op reis (4)
William De Clerq wist De Rode Jurk te spotten in een Embraer ERJ-190STD van Jetair boven Mallorca. En zo zet dit werkje z’n reis verder terwijl het de lezer enige uren leesplezier bezorgt … waarvoor dank. De auteur gb
Zie ginds komt
De Pipistrel Panthera staat nu op ELLX, Luxemburg/Findel en morgen vliegt het juweeltje naar Kortrijk/Wevelgem, volgende stop in de Benelux-Tour. Vandaag al ’s genoten van de kist in vlucht, die morgen te bezichtigen is op Wevelgem van 13:00 (arrival) tot 19u30 (departure); tenzij de schone alhier de nacht wenst door te brengen, natuurlijk. En echt, het is een juweeltje.
De mooiste foto (6)
De Belgische Luchtmacht reed op 11/5 een bus vol fotografen van de parking bij het vliegveld van Bevekom (EBBE) naar RWY 04R waar de F-16 Tornado stond opgesteld, de Draken-Agusta (what’s in a name) en de vier Marchetti’s van het demo-team. Deze toestellen die België op diverse airshows vertegenwoordigen, mochten in volle glans worden gefotografeerd. Voor Aeroscript was Jan Vanhulle aanwezig die aldaar deze prachtige foto nam. Wie ook die hele mooi glinstering vatte, mag het zeggen …
De mooiste foto (5)
De mooiste foto (5)
Ik was al van vele foto’s onder de indruk die de wonderschone lijnen van de Dassault jachtvliegtuigen tevoorschijn toveren. Ik tooi er graag mijn artikels mee. Heden schieten vele fotografen plaatjes van vooral lekker opgetuigde Franse straaljagers en dit niet in de zin van meegenomen oorlogstuig maar van de indrukwekkende kleurenschema’s die ze nu geregeld krijgen opgeschilderd.
Dit is nu ’s niet zo’n foto waarbij het verfschema primeert. Het gaat op deze foto simpelweg over de achtergrond waar de stoere bonk bij staat opgesteld. Het licht van zee, zon en wolken reflecteert heerlijk op het snoeiharde vel van de fighter en de lichtpartijen volgen elkaar op in een bovenaardse sfeer. Bovendien is de opname glashelder en haarscherp.
Zo’n fighter vliegen vereist allicht extreme kunde, zo’n foto maken (sic) evenzeer.
De mooiste foto (4)
Het is hier al eerder gezegd: de bedrijfskalender van vliegtuigfabrikant Pilatus is een juweeltje waar iedereen aan het eind van elk jaar (on)geduldig op wacht, want … deze is zo mogelijk nog mooier dan die andere befaamde kalender, deze van Pirelli. De kalender van Pilatus toont elke maand een andere foto van de diverse vliegtuigen die het zeer succesvolle bedrijf bouwt. Van de alom bekende PC-6 (staartvliegtuig met turbinemotor), over de PC-21 (het allergeavanceerd militair lesvliegtuig), tot de als zoete broodjes verkopende PC-12. Ik zal met spijt afscheid nemen van de foto van de maand april. Een duo PC-21, QA350 en QA 352 van Qatar Emiri Air Force vliegen, vooraleer in dienst te komen, een testvlucht in de omgeving van Mt. Pilatus in het kanton Nidwalden.
AERO op VRIJDAG
Doctor my eyes!, is wat Jackson Browne op een bepaald ogenblik in een popdeuntje zingt en daar zijn we nu ook aan toe. De ogen zijn op zo’n wijze overweldigd van al dat luchtvaartgeweld dat de hersenen niet meer volgen. Maar wij geven niet op, we gaan pas morgen weer op huis af.
Indrukwekkende cijfers alweer voor deze AERO. Zo’n 630 standhouders uit 35 landen geven present in elf zalen, met in de open lucht een static display op een oppervlakte van zo’n acht km2. Een Zeppelin kruist gedurig boven de hoofden (met betalende passagiers) en als nieuwe vliegtuigen te veel geld kosten, vallen er ook fijne 2de hands toestellen te bekijken.
En dan nu de belle van het bal. En ze komt naar U toe. De Pipistrel Panthera gaat op tournee in de Benelux en doet Antwerpen/Deurne aan op 15 mei 2015 maar komt eerst op Hemelvaartdag 14/5 naar Kortrijk/Wevelgem.
Gegadigden om de Panthera te zien (en te vliegen) surfen naar iFly.eu om aldaar het contactblad in te vullen en door te sturen.
AERO op DONDERDAG
Je kan het zo gek niet bedenken of het is hier op de AERO te koop. Ook vliegtuigen, vooral vliegtuigen. Jawel, voor ieders beurs; enkele heel-heel duur (Gulfstream 280) tot toch nog matig duur (eender welke VLA).
Er zijn ook andere dingen te koop: poetsmiddelen voor vliegtuigen, olie voor acro met smoke-on, parachutes al dan niet pyrotechnisch. Of scharen, of sieraden, of aviation-art of jump-start batterijen, of …
Maar nu, de belle van het bal, vandaag, donderdag 16 april.
Sinds ik er voor het eerst over schreef in P&VL van 08/2007 p. 65, is de Blackshape een heus vliegtuig geworden. De demokist stond ooit mooi te pronken op Saint-Hubert, mei 2012 en is nu stilaan op meerdere velden te zien. De keuze van vandaag valt dus op deze Blackshape, ook omdat de beide zitjes op de langsas van het vliegtuig zitten, à la Piper Cub, for old times sake. En, o ja, de avionica is voorzien van touchscreen, erg handig.
AERO op WOENSDAG
Het is een bijzonder lekker weertje hier in het zuiden van Duitsland. We wilden welhaast met de voeten in het Bodenmeer, van het zicht genieten op de wit besneeuwde bergen in Oostenrijk en Zwitserland aan de andere kant van het derde grootste meer van Europa.
Dat laatste, natuurlijk terzijde, want het zicht is hier helemaal gefocust op de beurs die hier in Friedrichshafen elk jaar rendez-vous geeft met de gegadigden inzake de algemene vliegerij … (wij dus)
En we houden een belofte. Welke kist is vandaag de belle van het bal ?
We houden het vandaag, woensdag 15/4 op de nieuwste van Stemme, de S-12. Deze wordt hier op de AERO gepromoot onder de slogan “Above it All”.
Deze Stemme (het bedrijf is in handen van een Belgische eigenaar) toont een fenomenale glij ratio van 1:53 en staat hier opgesteld met een vleugelspan van 25 meter. De getoonde kist vermag een MTOM van 900 kg. Het bedrijf afficheert voor deze S12 een range van 1.795 km aan 13 ltr/u. aan een kruissnelheid van 260 km/u.
De S12 heet voluit Stemme Twin Voyager S12 en is helemaal het pakkie-an van de geavanceerde all-round vlieger die over heel veel centen beschikt.
PRIMEUR … !
Morgenavond slapen we aan het Bodenmeer in Zuid-Duitsland. De place-to-be in de komende week: AERO Friedrichshafen (15-18/4). De naam klinkt als een klok, de beurs is een kanjer van een feest voor de general-aviation-minded people. Ook ik ga er al vele, vele jaren heen om er mijn vliegershart op te halen.
De eerste zin van mijn artikel hierover, is al neergeschreven. Een goede eerste zin staat garant voor een mooi verteld verhaal. En het zijn nu juist verhalen die de media graag publiceert en daar kan ik als de beste mee over weg (…) Die eerste zin gaat trouwens over wie ontegensprekelijk de belle zal zijn van het AERO-bal anno 2015.
Heel leuk is dat er een vervolg wordt gebreid aan het Zuid-Duitse Salon. Eén schone van het bal gaat volgende maand op tournee en doet daarbij onze contreien aan waaronder de luchthavens van Antwerpen en Kortrijk.
Meer berichtgeving hierover volgt deze week vanuit de AERO zelf. Elke dag opnieuw. Will keep you posted over die éne schone die onze richting uit komt. Spannend, zeg !
AERO INFO
We hebben alweer AERO Friedrichshafen in het vizier (15-18/4). Ik ben er vaste bezoeker sinds véle, véle jaren, sinds den beginne eigenlijk (1977), toen de beurs nog 2-jaarlijks plaats greep en aan de overkant te vinden was in enkele tenten en op het gras. Ik kan er als luchtvaartveteraan, verbazend veel over vertellen. Dat ik hier in een half uurtje helemaal omheen en boven Beieren vloog in een Beech Premier IA en dat ik ooit ’s van hieruit mee naar het nabije Zwitserland vloog in de Pilatus PC-12, … Of hier een vlucht in de Zeppelin rateerde …
De AERO is dan ook hoogdag voor luchtvaartfans als ik, niet te missen, net als de Ronde van Vlaanderen alhier, elk jaar opnieuw, voor de wielerfans.
Ik zal me op de AERO weer ’s overal heen haasten door de wondere wereld van vliegtuigen. Ik heb al de deelnemerslijst doorworstelt (+600 standhouders). Daar staat ook het product vermeld dat bij BlackWing Sweden AB in de steigers staat, en waarom ? Er is een bericht de wereld ingestuurd waarin te lezen staat dat de avionica voor dit vliegtuig door het Belgische Lambert Aircraft Engineering zal worden geleverd !
WERELDWIJDE FAAM
Onze luchtvaartindustrie van vroeger, van in de eerste helft van de vorige eeuw, liet sporen na in de luchtvaartboeken wereldwijd. Dat is nu niet meer zo. Aldus verheugd en blij toe, dat in het nieuwe wereldwijde standaardwerk ‘The Aircraft Book – the definitive visual history”, een uitgave van DK/Penguin uit 2013, op blz. 277 onder het kopje “European Lead”, de M108 van onze Lambert Aircraft uit Wevelgem is opgenomen.
ISBN 978-1-4093-6480-1 (www.dk.com)
KNAP
Ook recent de vraag gelezen op smoelenboek? Waar een mooie pilotenvest kopen?
Recent was ook ik op zoek naar zo-iets en in Australië vond ik echt mijn gading, maar duur, verschrikkelijk duur wegens de nomex-structuur en de verzendkosten.
Eén respons op FB was het helemaal: voor ouwerwetse vliegersvesten à la USAF surf je best naar leather.com
Gek eigenlijk om zoveel geld uit te geven als je niet eens prof-vlieger bent, zoals ik, of piloot van een vliegtuig met open cockpit, of luchtvaartfotograaf vanuit een open kabine.
Gek want hier bij ons hebben we Joachim van pilotgear.be (webshop voor piloten) in Ternat die elementaire zaken voor piloten verkoopt. Onder die elementaire items ook pilotenvesten. Ik bestelde er eentje voor mij, maar nu komt Joachim donderdag 12 maart om 11 uur mij en grotere maat brengen naar Kortrijk Wevelgem in de luchthavenhal. Wie wil dat Joachim een of ander meebrengt voor hem/haar, surf naar pilotgear.be en geef uw bestelling door op 0475 48 29 30.
PIPISTREL ALHIER
Job Snel en vliegkompaan Guy Vandenbossche vlogen met uw reporter al een paar keer samen waarvan die ene keer naar Sywell, UK voor een weekend vol vliegtuigen. Ik kan dus stellen: Job is een toffe vent.
Een tijd terug hoorde ik: “Job is eventjes between two jobs” … Dat was het moment hij Job in Genève was op banenjacht.
Blij was ik daarna om te vernemen dat Job Snel toch voluit voor de luchtvaart koos en bij Pipistrel was aanbeland. Met Jaap-Jan Ferweda runt Job nu het officiële verdeelpunt voor de Benelux van Pipistrel vanaf het Nederlandse vliegveld Midden Zeeland/EHMZ. Daar vliegen wij volgend weekend heen waarna uw reporter er graag over zal berichten.
http://www.ifly.eu
100 JAAR RAF 17 Squadron
9/2/2015. Op Edwards AFB in de VS, ontvangt 17 (Reserve) Squadron van de RAF de allernieuwste F-35 voor de Britse Defensie. Voor het honderdjarig bestaan van het smaldeel vormde het één eeuw jonge smaldeel een line up met drie kisten die het smaldeel vloog of straks vliegt: Sopwith Camel (replica), Supermarine Spitfire XIV, Lockheed Martin F-35B Lightning II. Foto © Crown copyright 2015 / MoD
LEKKER ?!
Privé-vliegers in de States zijn bekend om hun hamburgervluchten. Wij, Belgen, gaan eerder de lucht om ergens een leuke babbel te hebben bij een kop koffie. We zijn er dan trots (?) op dat het uiteindelijk een dure koffie is geworden …
Wie een lekker maaltijd ambieert kan naar Spa vliegen (Le Sunset: snacks) of naar Wevelgem (Biggles: cullinair) maar straks misschien ‘s naar het nieuwe restaurant op Cannes Mandelieu vliegen (Airport: bistronomique) met Stéphane Eisop als topkok.
Wij hadden ooit een heerlijke maaltijd op Cannes-Mandelieu, benieuwd of het nog beter kan. Laat iets weten AUB.
FLY LIKE AN EAGLE
PRACHTKIST. Ooit belandden wij voor een reportage voor printed media in de omgeving van Berlijn waar we vanaf Flugplatz Strausberg (eday/qpe), thuisbasis van Stemme, de S-10 vlogen. We vonden het een extreem kundige, veeleisende kist. Nu neemt Paul Adinau het dealership van Stemme waar voor de BeNeLux en komt de Belg de kist voorstellen op 29 en 30 november a.s. bij Styl Aviation, Antwerpen. Bezoekers worden gevraagd zich vooraf aan te melden: advisair@advisair.be
(foto Jan Vanhulle)
DE KONING AANWEZIG
DE KONING AANWEZIG. Deze week organiseerde het Belgisch Leger een grootscheepse oefening onder de naam Storm Tide in het gehele land, van Maastricht over Luik tot Oostende en Kortrijk. Op het vliegveld van Kortrijk voerden donderdag 20 november 2014, drie C-130’s een landing uit in de ochtendmist (!) waarbij de aangevoerde para’s en lichte pantsers het vliegveld hebben bezet; een ge-oliede oefening onder het goedkeurend oog van de Koning. De Vorst begaf zich daarna naar Harelbeke waar commando’s vlekkeloos enkele gegijzelde landgenoten uit de kantine van het Forrestierstadion hebben ontzet; deze burgers werden daarna door een NH-90 van de basis van Bevekom geëvacueerd door de lucht. Tijdens zijn bezoek werd Koning Filip gebriefd over de gang van zaken en had de Vorst oog voor de militairen en hun uitrusting. / foto’s GB ©
Nogal wat volk langsheen de startbaan van Kortrijk-Wevelgem :
Een aandachtige bezoeker, Zijne Majesteit de Koning :
“DE RODE JURK” OP REIS (3)
“DE RODE JURK” op reis. Geef toe, die novelle (3-in-1) in box van Guido B is TOF om lezen op reis. Enig idee in welke regio we hier zijn beland met deze zeer aandachtige lezer? Dank U Jan.
“DE RODE JURK” OP REIS (2)
DE RODE JURK mocht mee op reis, zo ongeveer in dezelfde regio waar het vervolg van de trilogie van GB, deel 2 “Vlinders in de buik”, zich afspeelt. Was DE RODE JURK eerder op deze webstek te zien in het Smithsonian, Washington DC, USA, dan is het bovenaards mooi om deze dame zo aandachtig aan het lezen te zien. Boeiende lectuur, Mevrouw, zo te zien, zeker alle aandacht waard. Met dank aan P. Henderyckx voor deze schitterende foto.
DRIE-IN-EEN
foto: Hans Couckuyt (c)
DRIE-IN-EEN. Deze namiddag, 11/11/, spreekt Frans Van Humbeek (Hangar Flying) met Guido Bouckaert over zijn nieuw boek. Van dan af is het boek verkrijgbaar middels een e-mail aan bouckaert.guido@gmail.com of guido@aeroscript.be of middels ‘contact’. Doen !
AIRPORT COMMUNITY EBKT
Het is met genoegen dat Airport Community EBKT hun werking voor het jaar 2015 voor stelt:
Zaterdag 24/1/2015 van 16 tot 18u : NJ-receptie “meet & greet” met spreker en tombola (te winnen: vliegluchtdoop, heliluchtdoop, acroluchtdoop)
Iedereen welkom! Gratis.
In de loop van het jaar is er een gezamenlijke BBQ voor alle luchthavengebruikers en fans.
In de loop van 2015 komen drie belangwekkende sprekers hun verhaal doen over luchtvaart.
Zo gewenst, bieden wij graag medewerking aan 25 jaar FAS
Contact via communityEBKT@gmail.com of via de secretaris van Airport Community EBKT: bouckaert.guido@gmail.com
DRIE-IN-EEN
Maandag laatst, 3 november, zaten Frans Van Humbeek en Guido Bouckaert in een uiterst gezellig café – In de vrede, te Westvleteren – twee uur te brainstormen over de aanpak van het literaire interview dat doorgaat in het clublokaal van de RZAC op het Vliegveld van Wevelgem op dinsdag 11 november om 17 uur.
“Weest gerust”, zei Frans, “we maken er een informele babbel van, die voor iedereen te begrijpen is en dus niet doorspekt zal zijn met het vakjargon van de vlieger”.
“Of we veel gaan verklappen van de inhoud van de drie delen van het boek?”, wilde Guido ook weten, “Weet ik niet”, zei Frans”, maar iedereen zal beslist het gesprek makkelijk kunnen volgen en het moet uiteindelijk zo zijn dat de aanwezigen achteraf dolgraag je cassette kopen met je boek in drie delen”.
“Ik zal je heus niet het hemd van het lijf vragen, maar we gaan niets uit de weg”, zei Frans nog, “we zien zo wel waar het uit komt”.
Meteen wist Guido dat hij de vragen die Frans hem zal stellen, niet vooraf te zien krijgt.
Het schrikt hem niet af. Wie Guido al meemaakte als hij het heeft over luchtvaart, weet dat de man, eenmaal op dreef, niet te houden is.
“Nou, nou. Dat wordt een hele belevenis”, zei Frans nog.
Guido kon alleen maar instemmend knikken en nog ’s likkebaardend van zijn patersbier nippen, of was het koffie?
Afspraak RZAC, Vliegveld Wevelgem, 11 november 2014, 17 uur. Allen daarheen,
11 NOVEMBER
11 NOVEMBER. In het clubhuis van de Royal Zoute Aviation Club, Wevelgem Airport, interviewt Frans Van Humbeek (Hangar Flying) vanaf 17 uuur Guido Bouckaert over zijn literaire link met de luchtvaart. Alsdan is ook Guido Bouckaert’s 3-delige novelle klaar en beschikbaar. IEDEREEN WELKOM.
GEK OP …
GEK OP …
Vandaag geleverd aan mijn adres: deze Piper Malibu Meridian als model. Om te starten met dromen? Neen, gewoon om een droom te onderhouden. Een droom van een vliegtuig. Nu op mijn werktafel. Bij de gelukkigen in de hangar en vooral hoog boven de wereld. TOF.
(info: http://www.factorydirectmodels.com)
LOST & FOUND
Ach, de NMBS. Geloof maar niet dat die je op tijd ter bestemming brengen. Het werd dus spurten om nog het vliegtuig te halen. Aan de grenscontrole deed ik op verzoek, voor het eerst mijn horloge uit om deze in de blauwe bak te deponeren. Gehaast gritste ik alles uit de box zodra die uit de x-ray-tunnel kwam maar niet mijn horloge die mij zo dierbaar is. Pas laat in de heenvlucht merkte ik het pijnlijke verlies. Een lang weekend zonder uurwerk … MAAR. Bij aankomst huiswaarts op Brussel Nationaal, vier dagen later, diepten de mensen van Lost and Found, mijn horloge netjes uit een plastic zak. Ik was op slag een heel gelukkig mens met het terugkrijgen van mijn uurwerk, een HAMILTON nota bene. Dat noem ik nog ’s een prima service. Niet zo bij SNBA, want geen excuses gehoord voor de verlate terugvlucht. Leve de Kleine Luchtvaart !
ONE AIRCRAFT
Als een uitnodiging ons bereikt om in het buitenland een vliegtuig te gaan bekijken, dan is onze interesse gewekt. Wordt vervolgd.
TIJDSDOCUMENT
Nu de voetbalgekte van de voorbije maanden is weggeëbd, vraag ik me af of élke luchtvaartfan in het land een model heeft kunnen bemachtigen van de OO-SND van Brussels Airlines, een A-320 in de kleuren van de “Red Devils” …
De snap fit schaalvliegtuigjes van SNBA waren in een mum uitverkocht. Ik mocht er alsnog drie komen afhalen in Zaventem, zo was mij vooraf telefonisch verzekerd, maar eenmaal aan de balie beland, was niemand daar van op de hoogte …
Dank zij een top-medewerker aan de balie, in tegenstelling met de jongeman van de security, en met de beste hulp van de beide dames van public relations in het gebouw, werden in de verste kantoren twee stuks opgeduikeld en het derde dat ik mee kreeg, ook mits betaling, was dat van op de balie. Mooi zo!
Later op de zomer vloog ik naar Genève en dat was precies in deze ‘Red Devils” gepimpte A-320-214 c/n 1838. Hoera ! Maar dit ter zijde.
Wie nog geen model van deze A-320 “Red Devils” kon bemachtigen, kan alsnog informeren bij SNBA of bij HERPA in Duitsland www.herpa.de een bestelling plaatsen. Indien voorradig, wordt het bestelde vlot en correct aan huis geleverd. Of is U alsnog aan zee voor een strandwandeling dit najaar, loop dan ’s langs bij de Herpa-verdeler in Oostende <vyncke.guy@skynet.be> …
Zeg nu eerlijk, zo’n tof tijdsdocument wil geen enkele luchtvaartfan aan de neus voorbij laten gaan …
HERPA : 526371 1/500 DIE CAST Brussels Airlines A320 OO-SND “Red Devils” 22,00 €:
HERPA : 610087 1/200 SNAP FIT Brussels Airlines A320 OO-SND “Red Devils” 16,50 €
foto SNBA (c)
EEN KLEINOOD
In een periode van verplichtte rust, komen de beste vrienden op bezoek. Dirk VDG had een boekje bij uit 1917, het is dus haast honderd jaar oud is. Opgelet! Het Franse boekje werd in WOI aan de soldaten bezorgd opdat ze de vliegtuigen in het luchtruim zouden herkennen. Een bijzonder boekje dus waar ik zorgvuldig mee om ga, want het boekje is werkelijk een goudklompje. (heb heel voorzichtig deze scans gemaakt …)
ANTHONY IS EEN SIMBA
Beste Anthony. Ik ben nog niet tot een overeenkomt gekomen met je ouders. Ik wil je immers omdopen tot Jan. Jan Zonder Vrees. Ik vond het leuk hoe mensen reageerden op mijn stout geschrijf dat jij bang zou zijn voor het avontuur dat op 18/7 startte. Maar lieve mensen, dat was een grapje, want geen groter leeuw dan Anthony te vinden hier in vliegersland. Dus, Anthony, mijn excuses … Intussen hang je nu ergens boven Egypte en als ik de kaart van Africa bezie en jullie route, WAW, wat een avontuur staat er jullie te wachten. Fijn dat wij mogen meeleven via FB. Keep on rocking in the free world. BTW. Het was tof om jullie uit te zwaaien. Zo’n kist, zo’n vlieger, zo’n enthousiasme, zo’n kunde, zo’n entourage. Wat wordt dat een fantastische Geronimo-productie voor straks op de televisie. En je kompanen zullen goed werk leveren. Als de nood het hoogst is, is elke druppel van tel. Ook zo in de vliegerij, Anthony, je weet het wel, never fly on fumes. See you.
ANTHONY IS BANG ?
ANTHONY IS BANG ?
Ik geloof mijn oren niet. Anthony Caere die zegt: ‘ik ben bang’. Deze onverschrokken avonturier die zelfs in een eigengebouwd vliegtuig de helft van de wereld zag, is er niet gerust in. Volgende week stijgt hij in Wevelgem op om een Cessna C-206 te gaan leveren in centraal-Afrika. En laat het daar ongeveer de regio zijn waar het Ebola-virus weer toeslaat en wel massaal, naar het lijkt. Je zou voor minder bang zijn.
Maar Anthony is goed omringd. Aan boord vliegen drie artsen mee. Jeugdige idealisten zoals we er veel meer van moeten hebben. Ze gaan onderweg landen in elke regio en aldaar medisch assisteren. Ze hebben al weet van een jongetje dat zijn been kwijt is en verdere behandeling nodig heeft. Daar gaat pediater Toon zich ter plaatse over buigen. Het trio loopt een dag mee met een studente geneeskunde aan de enige vrouwelijk universiteit van Soedan. Het drietal zal onderweg in Oeganda, een zonnepomp voor het eerst water zien oppompen voor de plaatselijke bevolking,
Eenmaal aangekomen in de Congo, blijven de jonge gasten daar een korte tijd om medische kennis en kunde over te brengen. Ook Anthony blijft daar om het vliegtuig over te dragen aan de plaatselijke piloot. Zij zullen het vliegtuig inzetten voor medisch transport, nachtelijke vliegpatrouilles tegen stropers, vervoer van dringende hulp. Als het lukt, hoopt Anthony er een jaar te blijven.
Emmanuel de Merode, de Belgische directeur van het nationale park Virunga in het oosten van de Democratische Republiek Congo, is gewond geraakt bij een aanval door niet geïdentificeerde gewapende mannen.
Uit Knack Magazine /Dirk Draulans, 14/4/2014.
Alls je berichten als deze in de media leest, is het wel terecht dat Anthony ietwat bang het avontuur tegemoet ziet. Maar hij heeft er zin in, en terwijl het trio artsen onderweg medisch bezig zijn, bekommert hij zich om het vliegtuig dat hij uiteindelijk op zijn bestemming moet en zal brengen.
Bijzonder in dit avontuur is dat het in beeld zal worden gebracht door het produktiehuis Geronimo. De VRT zal de vijfdelige documentaire van telkens dertig minuten in het najaar op de buis brengen. “Een hartverwarmende road-movie door de lucht”, zeggen de makers van het programma. Ik weet zeker dat ze gelijk krijgen, dat van dat hartverwarmend.
De avonturiers uitwuiven kan op 18 juli om 8u30 op de internationale luchthaven van Wevelgem.
Anthony Caere (33), vlieger en werkzaam op de luchthaven van Oostende / Sam Proesmans (26), interne geneeskunde / Toon Van Genechten (26), pediater / Filip Couturier (26), interne geneeskunde
Produktiehuis Geronimo www.geronimo.be
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/belga_20140710_Flying-doctors
De mooiste foto (3)
De organisatie van de 9de Tailwheel Meet (9+10/8/2014) op EBGG (Overboelare) toonden op het internet alvast een mogelijke bezoeker van dit evenement: de Ryan PT 22 kundig door Raymond’s Aircraft Restoration (http://www.rar.be) opgeknapt. “Lady Tahiti” stond lange tijd op dat verre eiland en werd door het RAR-team aldaar opgehaald. Nu vliegt de schitterende kist alhier. Prachtig toch! (dank aan Kris ‘Cubby’ De Schryver) www.tailwheelmeet.com
Franse trots
Toen nog alleen SOCATA, thans onder de hoed van DAHER, zette het Franse bedrijf naast de gegeerde Caribische reeks TB, een zesplaatsenvliegtuig met turbine in de markt. We schrijven 1988 en na een aarzelende start, deed de nieuwkomer het opperbest in verkoopcijfers waarna het in 2006 de krachtiger TBM850 introduceerde. Sinds 3/14 is een bijgespijkerde TBM900 op de markt die SOCATA-DAHER verder de hoogte in stuwt in deze niche en zelfs stilaan de light-jets kan benaderen inzake prestaties. (foto Socata-Daher)
De mooiste foto (2)
Je wilt niet weten hoe Anthony C. deze selfie heeft genomen! Op z’n west-vlaams: “De staart uit ne “kobbejoager”, ne vieze uit de Hubo en wa duckttape en we hebben een 100kts proof GoPro in the air “airplaneselfie” nemer!!!!! Great Succes en wreed goed voor de armspieren!”. Met andere woorden, een mooiere airplaneselfie is er vooralsnog niet te vinden. Tof!
De Rode Jurk op reis (1)
“De Rode Jurk” is mee geweest op reis en bracht een bezoek aan het Smithsonian Museum in Washington DC, USA waar het zich liet fotograferen te midden onvoorstelbaar veel vliegend tuig. Wie het voorbeeld van Ivan B. volgt en DRJ op een luchtvaartplek ergens in de wereld fotografeert, kan op mijn eeuwige dank rekenen. Laat maar komen, zeg ik zo !
Beren onderschept
Woensdag, 23 APRIL 2014, voerden twee Russische TU-95 “Bear-H” een patrouillevlucht uit boven internationale wateren. In het kader van het Quick Reaction Alert, werden ze ten noorden van Schotland door 6 Sqd/RAF Leuchars onderschept en daarna overgedragen aan Deense en Nederlandse F-16’s / QRA. Nadat de Bears-H leken terug te keren, bleven de RAF-Typhoons verder in de lucht tot de Tupolevs richting Noorwegen vlogen. De Typhoons werden bijgetankt door een tanker van RAF Brize Norton.
(© MOD/UK)
Nostalgie
Hoera voor de aandachtige lezer. In aeroscript.be valt te lezen dat ik ooit een stuk meteo schreef voor een leerboek van Aero Brabant, Nederland onder de nom de plume Steven Wullok. Ik bezit daar niks meer van, zelfs niet veel herinneringen eraan. Het moet immers aan het einde van de jaren tachtig zijn geweest toen ik nog geen dertiger was. Maar één lezer wist nog dat de drie uitgaven op zijn zolder lagen, misschien een beetje muf -maar geen erg- en prima gekaft in doorzichtig plastic. Hij stuurde ze mij gratis toe. Je kan je voorstellen wat me overviel toen ik het postpakje opende. Nostalgie, en zeker ook een beetje fierheid. Reliek uit oude tijden toen ik nog teksten schreef op een tikmachine. Dank U aandachtige lezer! (foto Manu Godfroid)
De mooiste foto (1)
Ongetwijfeld is dit het beeld dat alles zegt over luchtvaart. Het is alleszins de mooiste foto die ooit onder mijn ogen kwam en geloof me ik zag er al vele. De vlieger geniet duidelijk van de laagstaande zon boven een mooi voorjaarslandschap maar ook de ernst die het vliegen met zich mee brengt, staat op zijn gelaat te lezen. Verder is de foto verdomd goed gekadreerd en is de cocon in het vliegtuig zelf, precies een gezellig nest. Zo moet luchtvaart zijn: romantisch maar evenzeer en vooral een ernstige bedoening. Het is zo dat het beeld bij toeval is ontstaan. Het is een snapshot uit een filmpje, zo laat Scott van Propeller/Wevelgem weten. Scott is de man in het vliegtuig. Van snapshot tot magisch beeld, mooier kan het niet zijn.
De Rode Jurk (5)
Vele vrienden (m/v) zijn fervente lezers, twee tot drie boeken per week. Andere vrienden (m/v) lezen NOTAMS en Service Bulletins. Zij slikken even als ze “De Rode Jurk” lezen. Verwoede lezers doen laaiend enthousiast over DRJ en dat doet mij plezier; zoals bv. dit: Bedankt , heb er echt van genoten, in een ruk uitgelezen en kijk vol verwachting naar het “wordt vervolgd”. Een aandachtig lezer dus, en hij/zij mag mij aan mijn woord houden. Tot de volgende Luchtvaartdag.
Luchtvaartdag 2014
Met 30.000 bezoekers was de Luchtvaartdag van 8 maart 14 een topper. Net een mooi gevuld voetbalstadion. Niets dan blije, aangename gezichten gezien toen wij met ons 3’en in de OO-FWA drie luchthavens hebben gezocht: EBKT-EBAW-EBOS, een mooie driehoek om te vliegen en twee uren op de Hobbs-teller. Rustig vliegweer, ook al bleef het geheel de dag hazy en leek het even dat wij in de hele late namiddag te Oostende door zeemist zouden stranden. Wishful thinking? Foto: Moe maar tevreden keerden wij pubwaarts, alwaar wij ons flight-gear in de hoek gooiden om een fris getapte Rodenbach te drinken.
De Rode Jurk (4)
Ook Guido Bouckaert, ik dus, zal op de Luchtvaartdag van zaterdag 8 maart het gebeuren bezoeken. In de voormiddag is dat Kortrijk-Wevelgem en bij goed weer vliegt een klein gezelschap met GB aan boord naar Antwerpen, om er anderhalf uur te blijven, waarna we naar Oostende vliegen, om er ook anderhalf uur te vertoeven. Wie mij aldaar opmerkt en het mij vraagt, krijgt een GRATIS exemplaar van het kortverhaal De Rode Jurk. Enjoy reading
De Rode Jurk (3)
Enige reacties op het aankondigen van ‘De Rode Jurk’ :
Waar heb je de inspiratie gehaald voor ” de rode jurk” ..straks wordt je nog the flying writer “(Dirk)
Overheid wellicht geshockeerd over je taalgebruik. (Hans)
Morgennacht vliegen we terug van Bangkok naar huis. Zonet geland uit Phonm Penh na een wekenlang verblijf eerst in Myanmar. Hou voor mij een exemplaar van de Rode Jurk aub (Bernard)
Eerst en vooral proficiat met het boek, ik neem aan dat je er 8 maart veel zal tekort komen!! (Steven)
Geweldig ! Bravo (Carl)
Perfecte timing voor een luchtvaartliefhebber, een presentatie van een nieuw boek op de luchtvaartdag. Leuk dat je het gedurfd heb om het gekende pad te verlaten en eindelijk je schrijftalent los te laten op de andere realiteit of is het fictie… (Ivan)
DE RODE JURK (2)
In dit gortdroge, hard-boiled, vrouw-onvriendelijk, schalks, seksistisch, macho, gebald, onderkoeld, extreem teder en intiem verhaal, vinden vier jonge mannen elkaar om militair vlieger worden. Daarbij is de een al oorlogszuchtiger dan de ander. De vier trekken samen op en krijgen meteen de naam opgeplakt van de Drie, al zijn het er vier Musketiers. Het is meteen ook hun call sign. Na een bravoure-stunt te hebben uitgehaald met gruwelijke afloop, worden ze uit het leger gezet. Ze zien elkaar nooit meer terug tot ze, dertig jaar later, elkaar bij toeval weer ontmoeten en een groot geheim bekend wordt …
GIEL IS MEER
Lange tijd was ik vaste leverancier van artikels voor de internetsite hangarflying.be Vandaag ben ik er op mijn eigen verzoek gastauteur. Het artikel dat er nu te lezen valt over fotograaf Giel Sweertvaegher werd erg positief onthaald. Thanks folks. Het was overigens prettig werken met Giel voor het schrijven van het artikel.
http://www.hangarflying.be/nl/content/giel-sweertvaegher-“-creative-impression-what-aviation-all-about”
EERSTE KORTVERHAAL KLAAR (1)
Voor het eerst verschijnt er van mij een kort verhaal dat zich afspeelt in het luchtvaartmilieu. Het verhaal heeft als titel: “De rode Jurk”. We gaan woensdag drukken zodat alles klaar is voor de Luchthavendag van 8 maart. Nog maar enkele dagen om de allerlaatste correcties aan te brengen dus. (zie foto). Spannend!