THE MIGHTY MUSTANG AND I

Posted on sep 13, 2015

MUSTANG_aeroscript

Beste vriend Mr. Alden Rigby (°1923-+2015)

Ik moet U deemoedig bekennen dat ik tijdens het vliegen deze voormiddag niet één moment aan u heb gedacht, hoewel ik dat al weken vooraf, mezelf heel hard had beloofd.

Maar beste vriend, als je daar zo, voor één keer in je leven – dat was voor jou helemaal anders want al vliegend vócht je in WO2 voor je leven én voor onze vrijheid – razendsnel aan 1200 ft/min (!) naar vierduizend voet klimt, na in een schicht van de startbaan te zijn geschoten, dan wil je maar één iets: geniéten en de minuten in vlucht opslorpen als waren het pure diamanten.

Beste vriend Alden, je bent vier maanden te vroeg gestorven, in mei. Ik had je zo graag laten weten hoe het was om vandaag in je oorlogswapen van toen te hebben gevlogen, de P-51 Mustang. Ik zie me daar in 2005 nog staan in Bountiful, in Utah, in je den met je wall of fame; ik weet zeker dat je nu een foto van mij nabij de Mustang, ook daar zou hebben opgeprikt. Je vriend Guido nu ook Lid van het Genootschap dat ooit in de lucht is geweest in de WO2-icoon, de Mustang.

Voor de vlucht had ik gevraagd om jullie, WO2-fighters, te herdenken in een victory-roll. Man, wat ging dat bliksemsnel. We deden het nog twee keer achtereen, links en nog ‘s rechts. Ik vroeg om een low pass overheen het vliegveld van Brasschaat. We deden het twee keer en, beste Alden, er is werkelijk niets, maar dan ook niets, dat inderdaad deze ervaring evenaart. Goddelijk.

En dan, Alden, de kist zelf in handen hebben. Bochtje links, bochtje rechts, …  Mijn eerder leven als privé-vlieger verging in het niet. Een grotere wendbaarheid dan in deze Mustang is niet te vinden.

Beste Alden waar je ook bent, zag je me gisteren, gezeten in die heerlijkheid, geheten P-51 Mustang? Ik weet zeker dat ook jij van mijn genieten hebt genoten. Wat zullen we heerlijk kunnen vertellen mochten we elkaar ooit terugzien in de pilotenhemel over de P-51 Mustang, this one and only.

Beste Mr. Rigby, hier eindigt mijn brief want ik moet nog schrijven hoe alhier iedereen kan toetreden tot het Genootschap van Zij-Die-Ooit-In-De-Mustang-hebben gevlogen. Ik zal immers niet nalaten, beste USAF-ACE, om uw heldendaden verder te verkondigen en ik zal nu ook vele artikels schrijven over hoe iedereen voortaan alhier ook dit genoegen kan smaken.

Sincerely yours,

Guido Bouckaert, 12/9/2015

Wie wil toetreden tot het Genootschap der Mustangvliegers informeert het best bij de Aviation Factory op het nummer 02 239 6000

Artikel over Alden Rigby: http://www.hangarflying.eu/nl/content/een-amerikaan-boven-belgië-1-januari-1945

Boek met de Mustang als hoofdpersonage: “Goodbye, Mickey Mouse”/ Len Deighton