LAATSTE VLUCHT VOOR EEN ACE

Posted on aug 24, 2015

 

 

beelden archief aeroscript

20 augustus 2015. De postbode brengt vandaag één brief. Uit Amerika. Van het bureau van de gouverneur van Utah. De deftige brief brengt de melding van het overlijden van Majoor Alden Rigby, WOII-ace en in die donkere oorlogsjaren gevechtsvlieger boven ons land.

Het was een koude nacht in februari 2005 waarbij ik de slaap niet kon vinden, het bed weer verliet, mijn laptop open klapte en in één ruk het verhaal schreef dat de maand erop verscheen in Piloot & Vliegtuig. Het verhaal bracht de gebeurtenissen tot leven die plaats vonden boven het Limburgse As, in de ochtend van Nieuwjaarsdag 1945, bij de aanvang van Nazi-Duitslands laatste offensief in de Tweede Wereldoorlog, ‘de Slag om de Ardennen’.

Eén van de tenoren in dat luchtgevecht die erg van zich afbeet was Lt. Alden Rigby, 22 jaar. Hij leverde eerder boven Arnhem luchtdekking voor Operatie Market Garden en vloog naderhand nog in Korea. Hij veroverde tot zijn groot genoegen, jaren na de oorlog, de titel van Ace ! Hij verliet de luchtmacht in de graad van majoor om nog ’n kwarteeuw lang te gaan werken bij de FAA, de Amerikaanse luchtvaartoverheid.

Ik leerde Rigby kennen via, via en ontmoette hem voor het eerst toen hij in de jaren negentig in Bastogne was, op reis doorheen Europa met zijn echtgenote Eleen en één van zijn vier kinderen, een professor Geschiedenis. Wij bleven contact houden en éénmaal, in 2005, was ik, in de VS, zijn gast voor enkele dagen waarbij we op een middag een vliegtuig deelden vanaf Skypark, Bountiful (BTF), Utah, Mormonenland, jawel!

Jaren na-één wisselden wij verder berichten uit, maar opeens leek het contact geheel verbroken. Ik wist al van zijn hartchirurgie, vreesde het ergste, schreef een mail naar de gouverneur van Utah die vervolgens liet weten dat Alden Rigby op 3 mei 2015 was gestorven op de leeftijd van 92 jaar. He served both his country and the state of Utah with honor and valor.

In mijn laatste bericht dat ik deze zomer de dan al overleden Alden Rigby stuurde, liet ik de Amerikaan weten, het nodige te doen om mee te gaan vliegen aan boord van zo’n WO2-jachtvliegtuig als die van hem indertijd. Ik weet nu dat dit bericht hem nooit zal bereiken. Maar als ik in die WO2-fighter mij vast zal riemen, zullen mijn gedachten bij deze beminnelijke man zijn, streng gelovig, ongelofelijk moedig en dapper, een Ace.

Als het even kan, dan graag een victory-roll ter herdenking van deze man die meer dan ’n halve eeuw geleden hierheen kwam om ons de vrijheid terug te bezorgen. Een gepast eerbetoon voor een ferm heerschap. Salut Mr. Rigby, alle respect.

Piloot en Vliegtuig, Maart 2005, blz. 34-36

http://www.hangarflying.eu/nl/content/een-amerikaan-boven-belgië-1-januari-1945