JUNKERS F-13 VERVELT IN RIWOMA F-13

Posted on aug 17, 2015

Zoals in Vlaanderen de reiziger op stap gaat met een koffer van Samsonite of Kipling, gaan Duitsers op reis met een Riwoma achter zich aan. De vraag is nu, … gaan we straks misschien op weg in een vliegtuig uit het begin van de vorige eeuw maar intussen van het merk Riwoma ?…

Riwoma vervaardigt reiskoffers met geribbeld uitzicht. Vandaar dat het bedrijf haar marktstrategie verbonden heeft aan de vliegtuigen van Hugo Junkers uit ver vervlogen tijden die ook een geribbeld, golfplaten/duraluminium uitzicht vertoonden. Zo waren dat alleszins de Junkers JÜ 52/3m, gekend als Eiseren Annie of Tante Ju, waarvan er tussen 1931 en 1952 zo’n zesduizend stuks werden gebouwd!

Van deze oudgedienden die nu nog vliegen is er eentje gestald in de Hugo Junkershalle op het vliegveld van Mönchengladbach in Duitsland. De Hugo Junkershalle is een gloednieuwe, hele mooie realisatie van golfplaten/duraluminium waarin festiviteiten plaats grijpen voor maximaal 1 000 personen en waar conferentieruimten voorhanden zijn voor groepen vanaf tien personen. Alle media, audio en video is voorhanden met inbegrip van catering. De JÜ52/3m “HB-HOY” is er gestald te midden de artefacten die verwijzen naar de realisaties van de Duitse luchtvaartpionier Hugo Junkers.

Intussen is Riwoma een heel nieuw avontuur opgestart: … de herintroductie volgend jaar van de JÜ F-13. Dit staartwielvliegtuig van net na WOI met plaats voor twee piloten en vier tot vijf passagiers vloog met diverse motoren BMW, Mercedes, Junkers en was met golfplaten/duraluminium gebouwd. Het was de JÜ F-13 uit 1919 die de weg wees naar het moderne vervoer van luchtreizigers. Het was het eerste reisvliegtuig ooit, met een verwarmde cabine.

In de Riwoma F-13 voor onze tijden, zorgt een Pratt & Whitney motor van 450 pk voor heel matige snelheden en is de staart herdacht en de kist met moderne technologie aangepast aan de meest stringente veiligheidsvereisten. Dit glorieus vliegtuig werd aan de wereld getoond op de EAA AirVenture te Oshkosh in 2015. Anno 1933 waren zo’n 330 stuks F-13 bij Junkers in Dessau, Duitsland, gebouwd. Doet Riwoma even goed, zelfs beter ?!

 

info@riwoma.de

http://www.junkersinmg.de

RIMOWAbis