DRIE VROUWEN OP LE BOURGET / PAS15

Posted on jun 21, 2015

3 VROUWEN_ACRO

Het grootste salon ter wereld lijkt ook met deze 51ste editie verder te krimpen en terug te keren naar haar oorsprong; een beurs van en voor Frankrijk. De static area is minder gevuld dan voorheen (de plaatsen zijn heel, heel duur) en vele bekende bedrijven blijven afwezig, al duiken er ook veel nieuwe namen op.

Was PAS ooit the place to be, er worden heden wereldwijd grote beurzen georganiseerd waar de lokale bevolking heen trekt en niet meer naar Parijs. Intussen blijven de Fransen geloven dat ze het middelpunt zijn van de wereld, hun chauvinistisch taalgebruik is soms stuitend en doet vaak de waarheid geweld aan.
Er was dus een PAS15 te beleven dat bulkte van de Franse overmacht, ook in de lucht, waar de militaire jets (evenmin de Pakistan JF17) niet meer de show stelen. Dat doen nu de Airbussen en Falcons want, waarlijk, die kisten kunnen vliegen! Tegen dat Frans topvertoon, gaat alleen nog maar de B786 Dreamliner tegenin, evenzeer een mooi en capabel ding.

Aan de grond is het allemaal te doen in de vele hallen die gevuld zijn met àlles, maar dan ook àlles dat te koop is voor de luchtvaart. Het loont de moeite om door die 130.000 m2 te wandelen, maar het is opbotsen tegen alle andere bezoekers, er worden weer 175.000 bezoekers verwacht.

Evenzeer een aanrader is het bijzonder boeiend Luchtvaartmuseum waar het zeer genieten is van de Franse superioriteit doorheen de eeuwen heen als tweede luchtvaartland ter wereld, zo beweren zij.

Eindelijk ook dames in de luchtruim boven Le Bourget. Cathérine Maunoury (°1954), ex-wereldkampioene, doet al heel lang mee. Ze speelt een thuiswedstrijd want ze is de directrice van het prestigieuze museum alhier en ze vliegt nog altijd vol panache als ‘Extra Mike’. Zeer zeker bravo voor Dorine Bourneton die, verlamd aan de benen, erin slaagt een -uiteraard braaf- maar mooi programma te vliegen als ‘Robin One’. Spetterend is dan weer de show die Aude Lemordant, titelhoudend wereldkampioene acro en lijnpilote, als ‘Extra Alpha’ in de hemel kerft: magie en dat is nu net wat luchtvaart nog altijd is, zelfs al hebben de kooplui zich van de tempel meester gemaakt.