NIEUWJAAR ?!

Posted on aug 21, 2014

 

flight-bookFLYING, the worlds’ most largely read aviation magazine, waar ik gelukkig op ben geabonneerd, heeft een boek op de markt gebracht over de honderd mooiste, beste, schoonste, indrukwekkendste, … vliegtuigen ooit. Zoals steeds is zo’n boek uit de VS het summum van wat de luchtvaartwereld kan overkomen. Luchtvaartboeken uit de VS zijn echt niet te evenaren qua kwaliteit. Het is topfotografie gevat in de meest intelligente teksten en getooid in een opmaak van sublieme schoonheid. Masters of Art.

FLYING ‘s Greatest is dat ook. Al kon ik het boek nog maar vluchtig inzien en gauw-gauw doorbladeren vooraleer het in geschenkpapier verdween. “Iets voor met Nieuwjaar”, zei mijn echtgenote streng. Dat het dus maar gauw 31 december is … en dan is het nog één keer slapen.

Wie het boek bij het blad zelf wil bestellen, komt van een kale reis terug. In de bestelbon kan er immers geen adres van buiten de VS worden ingetikt. Meteen annuleert zich de order. Een bevriende Amerikaan aanspreken? Nul op het rekest! Rondsnuffelen op de website van de grootste boekenketens in de VS, Barnes & Noble of Books-a-Million, gaf evenmin soelaas. En toch …

Het is bij Books-a-Million dat goede vrienden van mij, deze zomer op rondreis in Canada en de VS, het boek gemakkelijk op de kop tikten. Ik had ze immers een kleurenkopie meegegeven van de aankondiging van het boek die ze aan de verkoper lieten zien. Het is dus gelukt. Ze brachten het boek voor me mee. Super.

Ik ben nu de fiere eigenaar van dit boek en verwaand feliciteer ik mezelf met de gedachte dat ik alhier alleen bezitter ben van dit werk. Ik vermoed dat het boek later heel duur aan buitenlandse uitgeverijen zal worden verkocht die dan alleen nog maar drukfilms in de eigen taal zullen moeten aanmaken.

Intussen ben ik  heel trots op dit boek dat ik nog niet eens met alle aandacht kon doornemen. Het is letterlijk uitgesteld genot naar volgend jaar. En o, ja – de vrienden die dit boek hebben meegebracht, duizendmaal dank is hier op haar plaats, denken nu steevast dat zij aan smokkel hebben gedaan, … van een goudklompje, jazeker !

PS. Er is een platinum-versie van het boek beschikbaar, voor de betere portemonnee.