ANTHONY IS BANG ?

Posted on jul 11, 2014

7 kopiekopie_BIS

 

ANTHONY IS BANG ?

Ik geloof mijn oren niet. Anthony Caere die zegt: ‘ik ben bang’. Deze onverschrokken avonturier die zelfs in een eigengebouwd vliegtuig de helft van de wereld zag, is er niet gerust in. Volgende week stijgt hij in Wevelgem op om een Cessna C-206 te gaan leveren in centraal-Afrika. En laat het daar ongeveer de regio zijn waar het Ebola-virus weer toeslaat en wel massaal, naar het lijkt. Je zou voor minder bang zijn.

Maar Anthony is goed omringd. Aan boord vliegen drie artsen mee. Jeugdige idealisten zoals we er veel meer van moeten hebben. Ze gaan onderweg landen in elke regio en aldaar medisch assisteren. Ze hebben al weet van een jongetje dat zijn been kwijt is en verdere behandeling nodig heeft. Daar gaat pediater Toon zich ter plaatse over buigen. Het trio loopt een dag mee met een studente geneeskunde aan de enige vrouwelijk universiteit van Soedan. Het drietal zal onderweg in Oeganda, een zonnepomp voor het eerst water zien oppompen voor de plaatselijke bevolking,

Eenmaal aangekomen in de Congo, blijven de jonge gasten daar een korte tijd om medische kennis en kunde over te brengen. Ook Anthony blijft daar om het vliegtuig over te dragen aan de plaatselijke piloot. Zij zullen het vliegtuig inzetten voor medisch transport, nachtelijke vliegpatrouilles tegen stropers, vervoer van dringende hulp. Als het lukt, hoopt Anthony er een jaar te blijven.

Emmanuel de Merode, de Belgische directeur van het nationale park Virunga in het oosten van de Democratische Republiek Congo, is gewond geraakt bij een aanval door niet geïdentificeerde gewapende mannen.

Uit Knack Magazine /Dirk Draulans, 14/4/2014.

Alls je berichten als deze in de media leest, is het wel terecht dat Anthony ietwat bang het avontuur tegemoet ziet. Maar hij heeft er zin in, en terwijl het trio artsen onderweg medisch bezig zijn, bekommert hij zich om het vliegtuig dat hij uiteindelijk op zijn bestemming moet en zal brengen.

Bijzonder in dit avontuur is dat het in beeld zal worden gebracht door het produktiehuis Geronimo. De VRT zal de vijfdelige documentaire van telkens dertig minuten in het najaar op de buis brengen. “Een hartverwarmende road-movie door de lucht”, zeggen de makers van het programma. Ik weet zeker dat ze gelijk krijgen, dat van dat hartverwarmend.

De avonturiers uitwuiven kan op 18 juli om 8u30 op de internationale luchthaven van Wevelgem.

Anthony Caere (33), vlieger en werkzaam op de luchthaven van Oostende / Sam Proesmans (26), interne geneeskunde / Toon Van  Genechten (26), pediater / Filip Couturier (26), interne geneeskunde

Produktiehuis Geronimo www.geronimo.be

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/belga_20140710_Flying-doctors